Innsikt

Har bedriften skjulte påslag i strømavtalen sin?

Alt som er godt gjemt med liten skrift kan by på ubehagelige overraskelser.

Lyn ikon med myke kanter
Bilde av av moderne leilighetsbygg omgitt av grønne planter og bakker.

Skjønner du alt som står med liten skrift i avtalevilkårene? Illustrasjon: Volte

Strømleverandørene bruker kreative faktureringsmetoder


Strømbransjen har ikke det beste ryktet
– og med god grunn. Kryptiske avtalevilkår, unødvendige tilleggsprodukter og skjulte påslag er dessverre langt vanligere enn det burde være, og markedet er lite regulert.

Faktureringsmetodene går under radaren til bedrifter flest, noe enkelte strømleverandører tjener enorme summer på.

Siden 2019 har energiteknologiselskapet Volte, eid av Hafslund og Eviny, utført flere tusen analyser av fakturaene til bedrifter som lurer på om de betaler for mye for strøm. Resultatet viser at hele 9 av 10 bedrifter betaler for unødvendige og urimelige påslag.

– Gjennom fakturaanalysen vår har vi de siste årene sett en rekke tilfeller på avtaler fra de aller fleste leverandører hvor det kunden tror de betaler, ikke er det samme som det de faktisk betaler, forteller daglig leder Simen Armond og legger til at han har sett mange eksempler på kreativ fakturering:

– Vi ser til stadighet unødvendige tilleggstjenester, for eksempel strømleverandører som fakturerer ekstra påslag for "Grønt valg", selv om kunden allerede har kjøpt opprinnelsesgarantier, sier han.

Bilde av av moderne leilighetsbygg omgitt av grønne planter og bakker.

Daglig leder i Volte Simen Armond ser til stadighet flere forsøk på kreativ fakturering fra strømselskapene. Foto: Volte

Sparer en kvart million i året


– Det er ville vesten blant strømleverandører, fortalte Erling Ruud, leder for eiendoms- og fasilitetsforvaltning i IT-selskapet Intility til Finansavisen tidligere i 2023.

Intility er en ende-til-ende plattformtjeneste som brukes av mer enn 600 selskaper på tvers av 2000 lokasjoner i Norge og resten av verden.

Ruud var på jakt etter rimeligere strømpris og bedre kontroll over strømforbruket, og endte opp med å bli kunde hos Volte etter å ha fått utført analyser av bedriftens strømregninger.

Det sparte Intility store beløp på.

– Volte var enkel å forstå, og i motsetning til konkurrentene gjorde de oss trygge. Dessuten førte byttet av energileverandør til et kostnadskutt på en kvart million kroner i året, og et betydelig kutt i kraftforbruk, sier Ruud og fortsetter: 

– Det burde kommet regler om transparens. Det krevde mye kapasitet for å prøve og forstå konkurrentenes avtaler. Hva sto mellom linjene?

Bilde av av moderne leilighetsbygg omgitt av grønne planter og bakker.

Erling Ruud i Intility sparte selskapet for store beløp etter fakturaanalysen. Foto: Intility, Andreas Larssen Karantzas

Byttet til strømavtale uten skjulte kostnader


En annen aktør som har gjort store besparelser etter å ha fått utført en fakturaanalyse fra Volte er Tress Eiendom.

De administrerer en rekke næringseiendommer i Norge, og eiendomssjef Anne Hæhre er opptatt av at kundene deres skal få de beste betingelsene mulig: 

– Det som er viktig for oss som en eiendomsbesitter er hovedsakelig reduserte strømkostnader for leietakerne våre, forteller hun og fortsetter: 

– Volte kom bedre ut enn så godt som alle leverandørene vi brukte tidligere, og samtidig opplever vi Volte som transparente. Det er enkelt å ha kontroll på hva som er i strømavtalen og vi har fått reduserte kostnader.

Utfordrer en bransje som gjør som de vil


Uklare og nærmest uforståelige strømregninger er en gullgruve for strømleverandører som ikke spiller etter reglene. I en undersøkelse utført Reguleringsmyndigheten for energi (RME) i 2023 kom det frem at hele 54 av 76 leverandører på privatmarkedet bryter loven.

Av disse 54 gjaldt hele 45 av tilfellene mangelfull informasjon på fakturaen.

Situasjonen er ikke stort bedre i bedriftsmarkedet. Heller tvert om. Fakturaanalysene som utføres av Volte for selskaper, sameier og organisasjoner avslører skyhøye prispåslag som er totalt unødvendige for kundene.

Det er denne type forretningsdrift Volte vil til livs, en ambisjon strømgiantene Hafslund og Eviny også deler. Derfor gikk de inn på eiersiden i hhv. 2019 og 2022.

Siden den gang har Volte hatt en av markedets beste strømavtaler, helt uten skjulte påslag eller unødvendige avgifter.

– Volte var tidlig ute med å tilby spotprisavtaler med åpne priser, fordi transparens er viktig for oss i alt vi gjør mot kundene våre. Selv om flere strømleverandører har kommet etter og forsøker å levere tilsvarende vilkår, opplever mange kunder som har tatt kontakt med Volte at sluttsummen fremdeles ikke stemmer overens med det de har blitt lovet, forteller Simen Armond, og avslutter: 

–Det er viktig at sluttsummen på fakturaen faktisk gjenspeiler prisen kundene ser på nettsiden vår.

Bilde av av moderne leilighetsbygg omgitt av grønne planter og bakker.

Fakturaanalysen gir raskt kundene svar på om de betaler for skjulte påslag. Foto: Volte

Få gratis fakturaanalyse

Ni av ti strømavtaler for bedrift har skjulte påslag. Ta fakturaanalysen vår – og finn ut om du betaler for mye.

Slik sjekker du om bedriften har en god strømavtale:


Det er mye man kan gjøre for å forbedre sluttsummen på strømregningen. Her er to grep man kan ta for å redusere kostnader og ikke minst finne ut om man har en god strømavtale eller ikke.

Grep nummer

1

Har du skjulte påslag? Sjekk vilkårene 🔍

Ta en ekstra god titt på vilkårene – spesielt alt som er skrevet med liten skrift. Hvilke avgifter og gebyrer er det som kommer i tillegg til det gode tilbudet dere har mottatt?

Ta elsertifikatene, for eksempel. Dette er en avgift som strømleverandørene er lovpålagt å fakturere kundene sine for, og den skal dekke utbygging av grønn og fornybar kraftproduksjon. Kostnaden for et slikt sertifikat er ca 0,02 øre/kWt.

Vi ser derimot i våre fakturaanalyser at noen strømleverandører fakturerer opptil 5 øre/kWt for elsertifikatene! Dette tjener de grovt på.

Hos Volte er elsertifikatene alltid inkludert i påslaget – uten tillegg 👍🏻
Vi kan også hjelpe deg avdekke om du har skjulte påslag


Få gratis fakturaanalyse

I tillegg til vilkårene må du ta en titt på hva slags eventuelle tilleggstjenester bedriften faktureres for. Trenger dere alle sammen, og gir dem dere noen som helst verdi, egentlig? 

Grep nummer

2

Se etter unødvendige tilleggstjenester på fakturaen 💸

Strømselgere kan godt finne på å dytte dyre tilleggstjenester man ikke trenger på kundene sine. Samlet sett kan disse tilleggstjenestene utgjøre store beløp i året.

Ikke kjøp en tjeneste bare fordi en strømselger mener dere trenger det, men finn ut om tjenesten faktisk gir bedriften en verdi. 

Eksempler på slike tjenester er: 

"Grønt påslag" eller "grønt valg" – selv om bedriften allerede har kjøpt opprinnelsesgarantier

"Identitetstyveri rådgivning" – har bedriften noe som dette fra før, og er det egentlig nødvendig?

Trygghetsforsikring – om du skulle miste jobben. (Igjen, trenger bedriften dette?)

Og mer

Forbrukerrådet nedringes av fortvilte kunder som føler de har blitt lurt av strømselgere og som derfor har kjøpt unødvendige tilleggstjenester. Lurer du på om din bedrift er en av dem? 

Dette sier kundene.

Våre kundehistorier
«Lærepengen er at hvis du har Volte som strømleverandør, så har du det godt der du er.»
Les kundehistorie
Smith-Sivertsen
Erik Berstad
«Volte var enkel å forstå, og i motsetning til konkurrentene gjorde de oss trygge. Vi føler oss trygge på at vi valgte det beste alternativet.»
Les kundehistorie
Intility
Erling Ruud
«Vi har valgt Volte fordi de er et fremadstormende selskap med gode avtaler og spennende teknologi som kan hjelpe oss å bruke mindre strøm.»
OK Kontor
Mario Urban
«Volte sin nettportal gir god oversikt over forbruk og kostnad på dagsbasis. Spesielt interessant for oss som har flere målere, så ser vi enklere hvor vi kan spare.»
Aurdalen Terrasse
Dag André Andersen
«Pengene som spares skal gå til å bidra å gjøre bygården vår til det beste stedet å bo for våre beboere, både nåværende og kommende.»
Les kundehistorie
Sameiet Ladeveien 8
Raine Nilsen
«Istedenfor å betale for mye for strøm kan vi nå bruke pengene på miljø- og strømsparende tiltak som f.eks. bedre isolasjon.»
Natland borettslag
Petter Sørli
«Vi bruker Volte på fellesarealet og på elbil-laderne. Vi er veldig fornøyd med at Volte endrer påslaget sitt kontinuerlig for å reflektere de faktiske kostnadene.»
Tonehagen sameie
Endre Sivertsen
«Volte viste seg å være en god match etter vi evaluerte opp mot andre. Vi liker at det endelig er noen som utfordrer bransjen og spiller med åpne kort. Det var smertefritt og kjapt å bli kunde!»
Fehmab AS
Felix Heinrich

Dette er Volte


Volte ble opprettet i 2019 for å utfordre de tradisjonelle strømselskapene på transparens og teknologi. Vi opererer med markedets enkleste strømfaktura – helt uten skjulte påslag eller unødvendige avgifter. Samtidig byr portalen vår på en rekke tekniske løsninger som gjør energihverdagen til bedrifter langt enklere.

Volte er heleid av Hafslund og Eviny, og fungerer som et kompetansesenter på energi for en rekke bedriftskunder over hele Norge.

Fordi strøm skal være enkelt.