Innsikt

Spotpris eller fastpris: Hvilken strømavtale bør du velge?

Når det kommer til valg av strømavtaler, er fastpris og spotpris to dominerende alternativer. Begge har sine fordeler og ulemper, og valget mellom dem avhenger av dine økonomiske forhold og hvor stor risiko du er villig til å ta.

Spotpris eller fastpris på strømavtalen? Begge har sine fordeler og ulemper. Bilde: Adobe Firefly

Strømavtale nummer

1

Fastpris: Stabilitet og enkelhet

Fastprisavtalen gir deg en fast pris per kilowattime (kWh) gjennom hele avtaleperioden, som vanligvis varer i ett år eller mer. Uansett hvordan strømprisene svinger i markedet, vil prisen forbli uforandret.

Den største fordelen med fastprisavtalen er stabilitet. Den gir deg forutsigbarhet i budsjettplanleggingen, siden du alltid vet nøyaktig hvor mye du skal betale for strømmen hver måned. 

I perioder med høye strømpriser gir fastprisavtalen beskyttelse mot økonomisk ubehagelige overraskelser. Likevel kan fastprisavtalen også ha ulemper. Hvis de generelle strømprisene faller, kan du ende opp med å betale mer enn nødvendig.

Avtaler av denne typen kan også ha lengre bindingstider og høyere oppsigelsesgebyr hvis du ønsker å avslutte tidlig.

Mer om Volte fastpris

Når det pøser ned øker gjerne produksjonen i norske vannkraftverk. Det medfører som oftest rimeligere spotpris. Bilde: Adobe Firefly

Strømavtale nummer

2

Spotpris: Dra fordel av markedsendringer

Spotprisavtalen følger svingningene til strømprisen i markedet. Prisen per kWh kan variere betydelig fra dag til dag, og til og med fra time til time.

Den største fordelen med spotprisavtalen er muligheten til å dra nytte av lave priser når de oppstår. 

I perioder med overskudd av elektrisitet, spesielt når energi er rikelig tilgjengelig, kan spotprisavtalen resultere i lavere priser, noe for eksempel uværet "Hans" var med på å forårsake. Under stormen var ikke prisen bare lav, men faktisk negativ i Sør-Norge på grunn av høye vannstander.  

Likevel, spotprisavtalen er ikke uten ulemper. Prisene er uforutsigbare, og i perioder med høy etterspørsel kan kostnadene stige dramatisk. Dette kan gjøre budsjettplanlegging mer utfordrende. For å dra nytte av spotprisavtalen, må du følge med på markedet og justere forbruket ditt i tråd med prisendringene.

Hvilken strømavtale bør du velge?

Valget mellom fastpris og spotprisavtale avhenger av dine personlige preferanser og økonomiske mål. Fastprisavtalen gir stabilitet og forutsigbarhet, mens spotprisavtalen gir muligheten til å dra nytte av lave priser.

✔ Sammenlign tilbud fra ulike strømleverandører for å finne den som passer best til dine behov. Unngå skjulte påslag og unødvendige gebyrer, noe som dessverre er veldig vanlig i strømsalgbransjen rettet mot bedrifter. Slik identifiserer du skjulte påslag.

✔ Volte har siden oppstarten i 2019 kjempet for at det skal bli mer transparens i bedriftstrømmarkedet. Derfor tilbyr vi gratis fakturaanalyse for å hjelpe deg finne ut om du har en god avtale i dag.

✔ Uavhengig om du velger fastpris eller spotpris kan det være store beløp å spare på nettleien ved å unngå effekttopper. Slik gjør du det.

Blant markedets beste strømavtaler

Spotpris eller fastpris? Uansett hvilken avtale du velger er det ingen skjulte påslag eller gebyrer, og en superenkel faktura.

Fordi strøm skal være enkelt.